ua en ru

Експерт: Попов вчасно перемістив міські служби з будівлі міськради, щоб життєдіяльність міста не була порушена

Те, що сьогодні відбулося на Хрещатику, підтвердило правильність рішень Попова. За його розпорядженням співробітники Київської міської державної адміністрації, а також важлива документація, були поетапно переведені з будівлі міськради в інші комунальні приміщення. Це дозволяє сподіватися, що життєзабезпечення міста вдасться зберегти в цей складний для Києва час.

Таку думку висловив президент Української академії політичних наук Микола Михальченко. «Попов вивів основні служби з будівлі Київради, і це було дуже правильне рішення. У такий складний для столиці час завдання міської влади - не допустити в місті колапсу, продовжувати фінансування комунальних підприємств, які обслуговують потреби територіальної громади, контролювати ситуацію з тепло- і водопостачанням, роботу транспорту, медичних установ, нарахування заробітної плати та матеріальної допомоги, всі інші напрями, без яких нормальне життя міста неможливе» , - сказав Михальченко.

Експерт також висловив думку, що, залишившись в будівлі мерії, міські служби виявилися б заручниками важко прогнозованої поведінки силових структур і мітингувальників. «Видно було , що ситуація на Хрещатику і навколо нього загострюється. Незважаючи на пряму норму закону про неприпустимість захоплення та нецільового використання адмінбудівель і відповідне рішення суду, а також аналогічні заяви європейської громадськості, мітингувальники відмовилися вийти з будівлі міськради. Зокрема, в інше приміщення , яке, як відомо зі ЗМІ, від імені Попова мітингувальникам запропонував радник градоначальника Олександр Мазурчак.

Тим часом виконавча служба і міліція відповідно до закону були зобов'язані провести дії по звільненню приміщення. Тому спрогнозувати розвиток подій було неможливо. Підрозділи КМДА могли виявитися заручниками як дій силових структур , так і дій мітингувальників. А потерпілими в результаті цього могли стати мільйони киян. Тому що таке місто, як Київ - це складна система, вона вимагає постійного управління і контролю. Розбалансування цієї системи не можна допустити ні в якому разі. І в інтересах усіх киян, і в інтересах учасників мітингів», - зазначив президент Української академії політичних наук.

На думку Михальченко, виїзд міських служб з мерії можна також розглядати як заклик до мирного врегулювання проблем, звернений до обох протиборчих сторін. Захоплена учасниками акцій протесту мерія була найбільш імовірною мішенню для радикалів як з боку опозиції , так і з боку силовиків. Тому, перевівши співробітників мерії в інші приміщення, Попов фактично усунув один з приводів для агресії і провокацій з обох сторін, сказав експерт.