ua en ru

Євромайдан: "Беркут" хочуть розформувати

"Беркут" хочуть розформувати. Про це у зв'язку з подіями на Євромайдані заявив у Facebook народний депутат від "Батьківщини" Геннадій Москаль.

"Беркут" хочуть розформувати. Про це у зв'язку з подіями на Євромайдані заявив у Facebook народний депутат від "Батьківщини" Геннадій Москаль.

Фотогалерею дивіться тут

"Беркут" - це не правоохоронний підрозділ, а знаряддя влади для репресій проти мирних громадян. Я зроблю все можливе, щоб розформувати його раз і назавжди", - написав Москаль, який активно підтримує Євромайдан.

Він додає, маючи на увазі дії "Беркута" на Євромайдані: "Згідно зі статтею 7 закону України "Про міліцію": "Міліція складається з підрозділів: кримінальної міліції; міліції громадської безпеки; транспортної міліції; державної автомобільної інспекції; судової міліції; спеціальної міліції; внутрішньої безпеки. Для забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення, або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи, Міністерством внутрішніх справ України з дозволу Кабінету Міністрів України можуть створюватися спеціальні підрозділи міліції".

Крім того, нардеп пише: "На території України забороняється створення військових або інших збройних формувати та груп, не передбачених законодавством України".

"18 травня 2004 року МВС України було видано наказ № 529 "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут". По-перше, такого визначення, як "підрозділ міліції особливого призначення" не має в законі України "Про міліцію". Крім того, даний наказ не був зареєстрований у Міністерстві юстиції України, оскільки він не відповідав закону України "Про міліцію", - говориться в заяві Москаля в контексті подій на Євромайдані.

Депутат також зазначає, реагуючи на події Євромайдану: "В указі Президента України від 3 жовтня 1992 року "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів Міністерств а інших органів виконавчої влади" сказано: "Встановити, що з 1 січня 1993 року нормативно-правові акти, які видаються міністерствами та іншими органами виконавчої влади, органами господарського управління та контролю, які зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян, або мають міжвідомчий характер, підлягають державній реєстрації".

"Нормативно-правові акти набувають чинності через 10 днів після їх реєстрації. Нормативно-правові акти, які не зареєстровані в Мінюсті, є не чинними.

Згідно зі статтею 57 Конституції України, кожному гарантується знати свої права і обов'язки. Закони та інші нормативно-правові акти що визначають права і обов'язки громадян мають бути доведені до відома населення в порядку встановленому Законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення в порядку, встановленому законом є не чинними. Наказ МВС України № 529 від 18 травня 2004 року "Про затвердження положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут" є не чинним, оскільки він не пройшов державну реєстрацію нормативно-правових актів і не занесений до Державного реєстру. Таким чином підрозділи міліції особливого призначення "Беркут" знаходяться поза межами правового поля Конституції України та законів України, і є незаконним парамілітарним формуванням, яке підлягає розформуванню в найкоротший термін", - зазначає Москаль, коментуючи Євромайдан.