ua en ru

Євромайдан: Хроніка подій 12 грудня (оновлено)

Євромайдан: Міністерство внутрішніх справ України (МВС) пояснює інформацію про стягування додаткових сил до Києва необхідністю ротації. Про це повідомив начальник управління масових і спортивних заходів департаменту громадської безпеки МВС України Олег Матвейцов.

Євромайдан: На Майдані Незалежності тривають акції протесту. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Фотогалерея: "Євромайдан - підсумки четверга, 12 грудня"

У Києві на Майдані Незалежності станом на північ п'ятниці, 13 листопада, перебувало майже 13 тис. осіб. Про це з посиланням на оперативний штаб повідомляє УЗГ МВС України.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає залучення іноземних посередників для вирішення ситуації в Україні крайнім заходом, повідомляє "5 канал".

До Міністерства внутрішніх справ України не надходили нові заявки на проведення масових акцій на вихідних, 14-15 грудня, у зв'язку із чим розрахунки особового складу для забезпечення громадського порядку залишаються колишніми. Про це РБК-Україна заявили у прес-службі ГУ МВС України в Києві.

Партія регіонів спростовує інформацію про підготовку масових провокацій під час мітингів у Києві найближчими вихідними, 14-15 грудня. Про це РБК-Україна заявив член парламентської фракції ПР Володимир Олійник. Інформацію про підготовку масових зіткнень спростував РБК-Україна і заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Опозиція в неділю, 15 листопада, збирає віче на Майдані Незалежності на 12:00. Про це на прес-конференції у штабі народного опору в Будинку профспілок заявив глава політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Засуджена екс-прем'єр-міністр України Юлії Тимошенко вимагає закрити справи проти всіх затриманих активістів Євромайдану. Відповідну заяву Тимошенко оприлюднила прес-служба ВО "Батьківщина".

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) пояснює інформацію про стягування додаткових сил до Києва необхідністю ротації. Про це повідомив начальник управління масових і спортивних заходів департаменту громадської безпеки МВС України Олег Матвєйцов.

Правозахисники оскаржили рішення Шевченківського райсуду Києва про заборону громадянам використовувати будівлю Київської міської держадміністрації, скаргу подано до Апеляційного суду Києва. Про це повідомив правозахисник Віталій Купрій, який і подав апеляцію, передає "Радіо Свобода".

Країни "Вишеградської групи" й надалі допомагатимуть Україні у зміцненні її взаємин з ЄС, проте закликали до того, щоб роль медіатора між сторонами конфлікту в Україні виконував Євросоюз. Про це йдеться в листі глав МЗС Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, передає "Польське радіо".

Збиток, завданий Києву мітингувальниками Євромайдану, становить декілька десятків мільйонів гривень. Про це журналістам заявив голова КМДА Олександр Попов, передає кореспондент РБК-Україна.

Також Попов зазначив, що всі судові рішення про розчищення столиці від мітингувальників КМДА зобов'язана була виконати.

Крім того, глава столичної адміністрації назвав провокацією вчорашню спробу силовиків штурмувати КМДА.

Сьогодні вдень сотні людей вийшли на вулиці в столиці Грузії Тбілісі в знак солідарності з українським Евромайданом. Учора парламент Грузії прийняв заяву у зв'язку з подіями в Україні. У заяві зокрема йдеться про те, що парламент Грузії "висловлює повну солідарність українському народу, який бореться за свободу вибору, і висловлює глибоке занепокоєння у зв'язку з недавніми подіями з використанням сили проти мирних демонстрантів".

О 13:45 біля Апеляційного суду проходить мітинг за участю близько 200 активістів на підтримку арештованих учасників Евромайдана. Мітингувальники розташувалися перед вихідними воротами суду. Активісти скандували гасла з вимогами звільнити всіх заарештованих з подій зіткнень з правоохоронцями. Під будівлю суду активісти пригнали автомобіль зі звукопідсилюючою апаратурою. Вхід у двір суду перекритий спецпідрозділами міліції. У загальній складності у дворі суду налічується близько 70 міліціонерів.

На Майдані Незалежності станом на 12:50 мітингують близько 15 тис. активістів. У той же час під КМДА на вул. Хрещатик близько 2 тис. осіб. Зазначимо, що входи в КМДА забарикадовані так само, як і прохід до вул. Прорізної до вул. Лютеранської. Також раніше споруджені барикади залишаються на місці: вул. Хрещатик, вул. Городецького, вул. Інститутська.

Станом на 12:20 на Майдані Незалежності знаходиться до 10 тис. активістів, під будівлею КМДА близько 1 тис. осіб.

За даними департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації, станом вранці 12 грудня (з початку доби) до лікарів бригад швидкої медичної допомоги звернулися 6 учасників акцій протесту, з яких 3 були госпіталізовані. Причини госпіталізації - загострення хронічних хвороб і травма гомілки.

О 11:05 у мітингу під ГПУ бере участь близько 2 тис. осіб. Вхід в будинок оточений 30 працівниками міліції. Під будівлю ГПУ підігнали автомобіль з підсилювачем звуку. Станом на 10:20, у мітингу з вимогою звільнити залишилися під вартою активістів близько ГПУ приймає участь 5 тис. осіб. Відзначимо, що в 11:35 мітинг під ГПУ закінчився.

В 10:00 співробітники МВС спростували інформацію про блокування автобусів у Київській обл. В чергову частину обласного УДАІ не надходило повідомлення про випадки блокування транспорту на дорогах Київської області. Крім того, в департаменті громадської безпеки МВС України повідомили, що особовий склад підрозділу спеціального призначення "Беркут" УМВС України в Черкаській області зараз перебуває на службі по забезпеченню правопорядку в столиці, тому його працівники не можуть бути причетні до будь згаданим у ЗМІ провокацій.

Фотогалерея: Події четверга, 12 грудня

О 08:55 учасники акцій протесту на Евромайдане почали формувати колону з активістів, які планують відправитися до Генеральної прокуратури України (ГПУ) і провести там мітинг.

Вранці в 8:30 зі сцени активістів закликали формувати колону кількістю не більше 1 тис. чоловік. Колона вирушить мітингувати під ГПУ з вимогами припинити політичні репресії проти активістів, а також звільнити залишилися під вартою активістів.

Вночі, правоохоронці не зареєстрували жодного грубого правопорушення, пов'язаного з проведенням масових заходів у центрі столиці. У МВС в черговий раз закликають мітингувальників бути пильними і не піддаватися на провокації. Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко звернувся до громадян і заспокоїв їх, що міліція не буде застосовувати силу щодо розгону Евромайдана в Києві.

О 07:00, кількість мітингувальників на Майдані Незалежності за останні 2,5 години практично не зменшилася. Обстановка спокійна.

Вночі, співачка Руслана Лижичко закликала мітингувальників залишатися на Майдані Незалежності мінімум до 17 грудня: "Шість днів ми простоїмо, я впевнена", - сказала вона, звертаючись до громади, повідомив ТВі. Це пов'язано в першу чергу з тим, що 17 грудня відбудеться чергове засідання українсько-російської міждержавної комісії. За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, уряд працює над підготовкою двосторонніх документів.

Євромайдан: Хроніка подій 12 грудня (оновлено)

Євромайдан: Хроніка подій 12 грудня (оновлено)

фото: ТВі

Відбудувати нові барикади мітингувальники зуміли за допомогою снігу, наголошується в повідомленні телеканалу ТСН: весь сніг, що випав вночі, збирали, насипали в мішки і висипали на барикади. Мітингувальники вже навчилися будувати "правильні" барикади: перед основним кордоном вони насипають ще одну меншу барикаду, щоб правоохоронцям було важче підступитися до основної.

Нардепу від "Свободи" Ігор Швайка підпалили автомобіль, 01:23 повідомив телеканал ТВі з посиланням на Twitter депутата.
Згідно з повідомленням радіо "Свобода", учасники Евромайдана звели дві барикади висотою 5 м на початку вул. Інститутській, на вул. Хрещатик біля Будинку профспілок, а також біля будівлі Київради поруч з ЦУМом. Зміцнили мітингувальники і барикади на вул. Михайлівській, вул. Володимирської та вул. Костьольній.

Євромайдан: Хроніка подій 12 грудня (оновлено)

Євромайдан: Хроніка подій 12 грудня (оновлено)

фото: ТВі

Як повідомив телеканал "5 канал", у 01:12 у Івано-Франківську було вчинено напад на автобус з протестувальниками, які їхали до Києва. Пошкоджено лобове скло і травмований водій.

За ніч активісти Евромайдана побудували нові і зміцнили старі барикади, з'явилася нова барикада на вул. Прорізній на рівні вул. Хрещатик. Війська спецпідрозділів поблизу Евромайдана не спостерігалися. Адміністрацію Президента охороняє невелику кількість бійців внутрішніх військ та "Беркуту".

Відзначається велике скупчення людей на вході всередину до периметру Майдану Незалежності, тому прибуває багато людей з регіонів. У соціальних мережах пишуть, що на вул. Інститутській пожвавилися снігозбиральні машини, людей закликають бути пильними.