ua en ru

Євромайдан з проблеми для влади переростає в проблему опозиції і киян, - експерти

Масові протести на Майдані втрачають загальнонаціональне значення і поповнюють перелік локальних проблем столиці, констатує голова Інституту української політики Кость Бондаренко.

"Майдан став для опозиціонерів валізою без ручки. Кинеш її - отримаєш клеймо колабораціоніста. Навіть оголошувати про зміну форм протесту ніхто не наважується, хоча нинішні форми себе вичерпали через очевидну безрезультатність. Але і нести валізу ніхто не в змозі, адже для цього потрібно вийти за межі своїх інтересів і позначити платформу і план дій, який зацікавив би широкі верстви населення. Зараз же, навіть заполонивши Раду народного об'єднання "Майдан" членами своїх партій, опозиціонери не в змозі контролювати радикалізацію, що відбувається, тобто скорочення кількості учасників протестів і підвищення концентрації екстремістськи налаштованих особистостей в центрі столиці", - вважає політолог.

При цьому він прогнозує, що розчарування людей Майданом буде зростати.

"Реалії змінюються. Якщо зсередини Майдан як і раніше бачиться як осередок свободи і безкомпромісної боротьби, то ззовні він починає сприйматися як чужорідне тіло в організмі міста. Оскільки впливу протестів на стан справ у країні не відчувається, то у жителів столиці виникає питання: яку роль відіграють перекриті вулиці, барикади, намети і багаття на асфальті? Якщо кияни найближчим часом не побачать сенсу, який би виправдовував усі витрати існування Майдану, то Майдан буде грати проти себе", - говорить Бондаренко.

Раніше керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко вже заявляв, що "якщо протест остаточно скотиться до рівня так званого "Антимайдану", який нещодавно мав місце в Маріїнському парку, то в майбутньому вкрай складно буде згуртувати людей навколо найвиразніших ідей".

На думку одного з людей, що стояли біля витоків Євромайдану, Олега Рибачука, зараз "найбільший виклик - як вийти з Майдану". Він заявив, що "...режим і не збирається падати, йому комфортно. Він зрозумів, що силового сценарію не буде, переляк пройшов, і почалася окопна затяжна війна "у кого урветься терпець". Або у киян, чи у водіїв, чи можна буде всередину Майдану потроху заселяти бомжів, що зараз і робиться. І піднятих ідеєю там залишається все менше. А що буде робити Майдан після Нового року, Різдва, 8 березня - відповіді немає".