ua en ru

Лідери української опозиції провокують економічний колапс в країні , щоб забезпечити своє політичне майбутнє, - колишній заступник голови НБУ

Лідери української опозиції провокують економічний колапс в країні, щоб підірвати рейтинги чинної влади в майбутній президентській гонці і забезпечити своє політичне майбутнє. Таку думку висловив колишній заступник голови НБУ, доктор економічних наук Олександр Савченко.

«Зараз ми дійсно підійшли до серйозної кризової ситуації. І кожен день кризи - збитки для країни. Наприклад, «Помаранчева революція » нам коштувала приблизно 5% ВВП. Якщо кризу не буде подолано протягом найближчих двох місяців, економічні втрати будуть не менше», - сказав Савченко.

Він зазначив, що підрив економічної ситуації в країні найбільш вигідний лідерам опозиції, оскільки сприятиме підвищенню рівня невдоволення населення діючою владою і знижувати її рейтинги напередодні президентських виборів.

«Слід сказати, що криза, в першу чергу, б'є по владі . Бо, які у них будуть шанси бути переобраними? Вони будуть наближатися до нуля», - констатував Савченко.

Він додав, що збереження нинішньої політичної ситуації, коли Київ мітингує, але підприємства працюють, не несе прямої загрози економіці. Серйозні ризики виникнуть лише у випадку зупинки підприємств через політичних акцій і виникнення проблем у банківській сфері, які можуть бути створені штучно провокаційними заявами.

Проте, сказав економіст, організатори «майданів» і масових заворушень вже створили проблеми для економіки. Інвестори, налякані політичною нестабільністю, знизили обсяги вкладень в українську економіку, для України стали проблематичними позики на зовнішніх фінансових ринках, а міжнародні рейтингові агентства погрожують знизити Україні рейтинги через політичну дестабілізацію, що виникла внаслідок масових акцій опозиції.