ua en ru

Міносвіти пообіцяло студентам не карати за участь у Євромайдані

У Києві в середу, 4 грудня, відбувся масовий мітинг студентів столичних вузів. Керівництво Міністерства освіти і науки дало їм письмові гарантії, що беруть участь в акціях протесту студенти не будуть переслідуватися адміністраціями вузів, а навчальний процес буде організований з урахуванням конституційного права на участь у таких заходах, повідомляє "Комерсант-Україна".

Збір студентів, які бажають взяти участь у ході та подальшому мітингу біля будівлі Міністерства освіти, було призначено на 11:00 у парку Шевченка. Кілька десятків присутніх там студентів Київського національного університету ім. Шевченка розгорнули плакати: "Студенти - не вівці", "Нам потрібен міністр без зайвих хромосом" і "Табачник, управління міністерством - незадовільно" з підписом: "не переведений на наступний рік". Незабаром до них приєдналися учні Європейського університету та ще кількох столичних вузів.

Як повідомив присутнім один з лідерів студентської координаційної ради (СКС), який виступив організатором акції, Роман Набожняк, її учасники повинні домогтися від міністерства гарантій, що беруть участь в акціях протесту студентів переслідувати не будуть. Також, за його словами, вони вимагають відставки міністра освіти Дмитра Табачника та його першого заступника Євгена Суліми. Перший, на думку студентів, "погано справляється зі своїми обов'язками", а другий "особисто ходить на Майдан, фотографує і залякує студентів".

В 11:30 колона з декількох сотень людей рушила до проспекту Перемоги, де розташована будівля Міністерства освіти. "Табачник, ми йдемо!" і "Студентам тяжко, Сулима какашка!" - скандували вони. Близько міністерства до студентів приєдналася альтернативна колона, що йшла від Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут". Але тут з'ясувалося, що ворота парку, ведучого до Міністерства освіти, закриті, а на його території знаходяться десятки співробітників МВС. "Ганьба!" - дружно вигукнули учні.

"Ми ж не знали намірів студентів, раптом би там опинилися погромники", - пояснили пізніше співробітники міністерства.

Близько 12:30 група активістів партії "Свобода" на чолі з народними депутатами цієї фракції Ігорем Мірошниченком та Іриною Фаріон спробували прорватися в парк через бічні ворота, однак під час виниклої бійки співробітники міліції відтіснили їх, пропустивши лише депутатів. Проте невдовзі вони прийшли до студентів і спробували очолити мітинг. І якщо Мірошниченко студенти ще вислухали, то Фаріон їх зовсім не надихнула. "Ганьба!" - пролунало у відповідь на її спроби щось сказати. У цей момент повідомили, що Сулима готовий прийняти лідерів СКС. Втім, змістовної розмови у нього в кабінеті не вийшло.

"Чому переслідують студентів за участь в акціях протесту? Чому керівництво забороняє ходити на акції студентам Національного медичного університету ім. Богомольця?", - буквально накинувся на нього один з лідерів СКС Максим Костецький.

"Фактів тиску на студентів чи якихось репресій в нас немає. А медуніверситет підпорядковується міністерству охорони здоров'я, а не нам. Вам слід чіткіше формулювати свої вимоги і наводити конкретні факти", - відповів Сулима.

Тоді студенти запропонували йому вийти на вулицю і оголосити позицію міністерства мітингувальників, які тим часом зняли головні ворота парку з петель і підійшли до будівлі. Втім, розмови не вийшло і на цей раз - на всі твердження Сулими, що студентів не переслідують, у відповідь лише лунали крики "Брехня!" і "У відставку!". В результаті учні зажадали від заступника міністра письмових гарантій відмови від переслідувань. Через деякий час Сулима в супроводі лідерів СКС знову вийшов до протестуючих і зачитав складені ними "Рекомендації для керівництва вищих навчальних закладів", з яких випливало, що навчальний процес та семестровий контроль слід організувати з урахуванням конституційних прав студентів": "Прийняти до відома неприпустимість адміністративного тиску на учасників навчального процесу".