ua en ru

Нардеп Колесніченко (ПР) готовий ініціювати амністію Попова і Сівковича

Народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко готовий внести у Верховну Раду законопроект про амністію голови Київміськадміністрації Олександра Попова та заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича. Про це Колесніченко заявив у коментарі виданню "КоммерсантЪ-Украина".
За словами нардепа, крім амністії для демонстрантів, підозрюваних у штурмі Адміністрації Президента 1 грудня, документ передбачатиме амністію для організаторів розгону учасників акції 30 листопада.
"Проект практично готовий. Думаю, протягом тижня його можна буде внести у Верховну Раду. Цей закон ми готували під конкретні виклики часу, тому поки я не розглядав питання щодо осіб, яких ви назвали (Олександр Попов, Володимир Сівкович). В документі повинні бути вказані конкретні статті, а мені поки не до кінця зрозуміло, що їм інкримінують. Але якщо мова йде про закон, то амністія не може бути застосована вибірково - якщо вона для всіх, то для всіх",- заявив Колесніченко, зазначивши, що закон може бути застосований лише до тих осіб, вина яких доведена в суді, а на це знадобиться ще кілька тижнів.
В опозиції ініціативу Вадима Колесніченка назвали передчасною. "Нам потрібно знайти не виконавців, а замовників. Влада зараз знайшла цапа-відбувайла, але вони вже дають свідчення: Коряк свідчить проти Захарченка, Попов прямо вказує на Клюєва, потрібно йти далі, і доріжка виведе до Януковича. Тоді і можна буде говорити про якусь амністії. Зараз це питання передчасне",- сказав заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.
Нагадаємо, 14 грудня на екстреному брифінгу генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив, що Генпрокуратура підозрює в перевищенні влади і службових повноважень при розгоні акції на Майдані в ніч на 30 листопада Попова і Сівковича.
Крім того, у Генпрокуратурі підозрюють у перевищенні влади начальника київської міліції Валерія Коряка, який був відсторонений від посади 1 грудня, і його заступника Петра Федчука.
14 грудня Президент Віктор Янукович указами звільнив з посад Попова і Сівковича.