ua en ru

Опозиція звинуватила Януковича в затягуванні підписання закону про амністію учасників Євромайдану, - співавтор закону

Президент Віктор Янукович затягує підписання прийнятого Верховною Радою закону про амністію активістів Євромайдану, затриманих правоохоронцями з політичних мотивів після початку протистояння в країні. Про це сьогодні під час мітингу на Майдані заявив глава фракції «Батьківщина» у ВР Арсеній Яценюк. За його словами, обрана Януковичем тактика затягування підписання документа свідчить про боязнь Президентом власного народу.

Руслана Лижичко висловила обурення виступом генпрокурора Віктора Пшонки у ВР, який, на її думку, навмисно спотворив хронологію подій побиття студентів на Майдані і протистояння на вул.Банковій.

Один з авторів прийнятого закону про амністію, нардеп від «Батьківщини» Павло Петренко заявив, що «всі кримінальні провадження та провадження по вчиненню адміністративних правопорушень, відкриті з приводу зазначених акцій протесту, підлягають закриттю».

Петренко нагадав, що закон стосується «виключно учасників акцій протесту», але ніяк не правоохоронців, які брали участь у побитті мирних демонстрантів. «Головне: цей законопроект не стосується правоохоронців, він не стосується «Беркута». Поясню чому. Міліція в Україні - державний озброєний орган виконавчої влади. Згідно ст. 2 закону «Про міліцію», який поширюється і на «Беркут», основним завданням міліції є забезпечення особистої безпеки громадян, охорона і забезпечення громадського порядку. При цьому, чинне законодавство визначає вичерпний перелік прав і повноважень, які надаються працівникам міліції під час виконання своїх службових повноважень. І в цьому переліку немає жодної згадки про те, що міліціонер може бути учасником масових заходів! Тобто, апріорі, під час виконання своїх повноважень у службовий час міліціонер не може бути учасником акції протесту - він залишається осторонь цих процесів. Його головна і єдина задача - охорона порядку. Крапка!», - заявив депутат.

Він закликав Януковича підписати закон про амністію в найкоротші терміни, а опонентів з Партії регіонів - не намагатися використовувати постанову ВР «як привід для індульгенції злочинців у погонах».

«У даній ситуації «Беркут» можна назвати хіба що учасником злочину. Тому всі беркутівці, судді та слідчі, які кинули за грати невинних людей, і найголовніше - особи, які давали вказівки бити мирних мітингувальників, обов'язково будуть покарані!», - заявив Павло Петренко.

Нагадаємо, закон, яким всі учасники подій під час Євромайдану звільняються від юридичної відповідальності за будь-які дії, прийнятий ВР 19 грудня. 20 грудня спікер ВР Володимир Рибак відправив закон на підпис Президенту Віктору Януковичу.