ua en ru

Євромайдан: S&P побачило підстави для зниження платоспроможності України

Ескалація політичного конфлікту в Україні може спричинити за собою чергове зниження кредитного рейтингу країни, заявили в агентстві Standard & Poor`s. Втім, українські експерти сумніваються в реалістичності загрози, нагадуючи, що під час кризи 2004 р. перегляду рейтингу вдалося уникнути. На їх думку, посилена дискусія про низьку платоспроможність країни стане інструментом політичної боротьби.

Ескалація політичного конфлікту в Україні може спричинити за собою чергове зниження кредитного рейтингу країни, заявили в агентстві Standard & Poor`s. Втім, українські експерти сумніваються в реалістичності загрози, нагадуючи, що під час кризи 2004 р. перегляду рейтингу вдалося уникнути. На їх думку, посилена дискусія про низьку платоспроможність країни стане інструментом політичної боротьби, пише "Комерсант-Україна". (фото, відео)

Зазначимо, що політична криза в Україні, що отримала в народі назву "Євромайдан", вже викликала стурбованість рейтингових агентств. Першими про можливість чергового зниження її суверенних рейтингів заявили в міжнародному рейтинговому агентстві Standard & Poor`s (S&P). Агентство може знизити рейтинг України з поточного рівня B- у випадку "подальшого посилення напруженості або ескалації насильства", заявив директор групи суверенних рейтингів S&P Тревор Каллінен агентству Bloomberg.

Євромайдан: S&P побачило підстави для зниження платоспроможності України

(Фото: Facebook /Tsn.ua)

"Останні політичні події скорочують можливість уряду щодо залучення фінансування, і вплив цієї ситуації - ступінь цього впливу - може справити подальший негативний вплив на рейтинг. Ще залишається короткий проміжок часу, протягом якого Україна може залучити кошти, але чим довше цього не відбудеться, тим більше ймовірність зниження нами рейтингів", - уточнив Каллінен.

Україна має довгострокові суверенні кредитні рейтинги за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах на рівні В- із прогнозом "негативний". Такий прогноз означає можливість зниження рейтингу в перспективі 12 місяців. Останній перегляд рейтингу відбувся 1 листопада. Тоді агентство висловило сумніви щодо здатності українського уряду "забезпечити достатній обсяг валютних коштів для покриття значних потреб у зовнішньому фінансуванні".

У 2014 р. Національний банк і уряд тільки Міжнародному валютному фонду мають виплатити 3,66 млрд дол. Проблема посилюється обмеженими можливостями консолідації бюджету, а також низькими темпами економічного зростання протягом найближчих десяти років. У жовтні-листопаді аналогічне зниження рейтингів здійснили рейтингові агентства Moody`s і Fitch Ratings.

У S&P уточнюють, що, оскільки рівень суверенного рейтингу України і так вже дуже низький, поточні економічні та політичні проблеми країни, що одержали в народі назву "Євромайдан", значною мірою враховуються в нинішньому рейтингу. При цьому в агентстві не відповіли на питання про те, за яких саме умов буде прийнято рішення про черговий перегляд кредитної оцінки.

Євромайдан: S&P побачило підстави для зниження платоспроможності України

(Фото: Facebook /Ruslana.Lyzhychko.5)

Втім, українські експерти впевнені, що поки немає підстав для нового зниження рейтингу. "Заява S&P виглядає дуже дивною: такий швидкий перегляд рейтингів суперечить методології агентства, тим більше що причин для такого рішення немає. Уряд працює як раніше, а блокування парламенту ніяк не впливає на здатність країни розплачуватися по боргах", - розповів екс-глава Мінінстерства фінансів Ігор Уманський.

"Ми розглядаємо таку заяву лише як попередження. Агентство стурбоване, що ситуація у фінансовій системі країни була критичною ще до кризи, тому параліч у прийнятті рішень лише посилить проблеми України", - впевнена аналітик кредитного агентства "Кредит-Рейтинг" Світлана Рекрут.

Експерт нагадує, що політична криза 2004 р. не супроводжувався зниженням кредитних рейтингів країни. "Тоді, як і зараз, також висловлювали стурбованість, але самих переглядів не було", - говорить вона. Під час "помаранчевої революції" в S&P заявили, що політична криза в Україні не матиме негативного впливу на суверенний кредитний рейтинг, оскільки "високі політичні ризики і нестабільність завжди були ключовими факторами, які враховуються в рейтингу України на рівні В+".

Аналогічний рейтинг від агентства Fitch зі стабільним прогнозом відбивав наявність значного ризику виникнення суттєвої політичної нестабільності у зв'язку із президентськими виборами. Тоді Moody`s змінило прогноз рейтингу з "позитивного" на "такий, що розвивається" за зобов'язаннями в іноземній валюті В1 через політичну нестабільність.

Найближчі великі виплати за зовнішнім боргом чекають на країну лише 30 січня 2014 р. - 646 млн дол. Загальний обсяг виплат перед МВФ в I кварталі складе 1,2 млрд дол. Найближча виплата за євробондами - на 1 млрд дол. - відбудеться у квітні 2014 р.

Водночас скепсис щодо платоспроможності України може мати політичні наслідки. "Це буде використовуватися урядом, щоб списати всі накопичені проблеми в економіці на політичну кризу", - упевнений Уманський. До того ж у цих умовах боргові ринки будуть все більше закриватися для України, що, на думку експерта одного з українських рейтингових агентств, дозволить Росії "посилити тиск на Україну з метою її інтеграції до Митного союзу".

Нагадаємо, акції протесту проти згортання євроінтеграції в Україні (так званий Євромайдан) розпочалися з 21 листопада, коли Кабмін затвердив розпорядження про призупинення підписання Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною. Акція протесту 23 листопада на Європейській площі в Києві зібрала близько 100 тис. людей. Нову хвилю протестів спровокував жорстокий розгін демонстрантів у ніч на 30 листопада з Майдану Незалежності. 1 грудня на вулиці Києва вийшли до 500 тис. людей. Активісти захопили будівлю КМДА та Будинок профспілок, де влаштували "штаби революції" Євромайдану.