ua en ru

Толстоухов прогнозує швидке переформатування влади в Україні

Колишній міністр Кабінету міністрів, нардеп ВР I скликання Анатолій Толстоухов прогнозує швидке переформатування влади в Україні. Про це він повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню The Kiev Times.

«Думаю, цього разу все відбудеться дуже швидко. Тільки тому, що влада включила (і не цього року) механізм самоліквідації», - сказав Толстоухов.

Він додав, що влада і опозиція не здатні врегулювати конфлікт і заспокоїти громадянський протест конституційним шляхом. «Що таке розвиток країни по Конституції? Верховна Рада повинна проголосувати за відставку уряду. Голоси для цього є? Зараз немає. При цьому парламент повинен дотримати певну процедуру. Ще прийняти рішення щодо імпічменту президента, якщо за законом . Для цього голосу є? Їх немає. Це тупик», - зазначив політик.

На його думку, такий сценарій призведе до колапсу в країні.

Толстоухов вважає, що вихід буде знайдений в результаті політичних консультацій між ЄС , США та Росією. «Скажіть, будь ласка , як це все може бути розрулити без участі трьох сторін: Європи, США та Росії або навпаки - Росії, Європи, США? Йде боротьба за Україну і в геополітичному плані... Як і в 2004 р., ми не здатні самостійно вирішити свою долю. Без міжнародного втручання доля України не зважиться вирішиться», - вважає екс-міністр.

При цьому, на його думку , протести проти влади - перша демократична народна революція. Толстоухов відкинув думку, що вони були зрежисовані за кордону.

Нагадаємо, після розгону «Беркутом» Євромайдану по всій Україні пройшли акції протесту, під час який відбулися зіткнення з міліцією. Згідно з наявною оцінкою, 1 грудня в мітингу в Києві взяло участь 500 тис. чоловік.