ua en ru

Владі та опозиції потрібно сісти за стіл переговорів, - експерт

Влада і опозиція за столом переговорів повинні не тільки обговорити вихід із нинішньої ситуації, але і поговорити про стратегічні цілі країни. Таку думку висловив глава правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Країні найбільше потрібен мир, спокій і стабільність. А для цього важливо, щоб влада і опозиція продемонстрували готовність знаходити спільну мову. Вони повинні припинити мірятися силами: ось ми проти вас виведу півтора мільйона чоловік, а от ми - два загони «Беркута»», - сказав він.

Політолог констатував, що в даний момент сторони не продукують стратегічного бачення, розмова ведеться виключно навколо владних інститутів, інструментів досягнення цілей, але не про самих цілях. «Ні євроінтеграція, ні відставка уряду чи президента не є такими цілями. Важливо за столом переговорів не тільки обговорити питання виходу з нинішньої ситуації, але і поговорити про стратегічні цілі», - додав Бондаренко.

Експерт зазначив, що в нинішніх умовах опозиція більше всіх зацікавлена в компромісі . «В опозиції був революційний запал, але після того, як вони програли все, що могли, маючи за спиною сотні тисяч людей, він затих. Вони програли відставку уряду, захоплені або заблоковані ними установи, вже запрацювали. У таких умовах вона просто змушена шукати варіанти компромісу або сісти за стіл переговорів», - резюмував він.

Нагадаємо, раніше три колишніх Президента України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали сторони сісти за стіл переговорів.