ua en ru

Ющенко вважає, що безлади на Грушевського відбулися через міліцію

Протистояння на вулиці Грушевського у Києві 19-20 січня 2014 р. могло не бути, якби правоохоронні органи не заблокували рух по вулиці для мирних мітингувальників та автомобілів Автомайдану.

Протистояння на вулиці Грушевського у Києві 19-20 січня 2014 р. могло не бути, якби правоохоронні органи не заблокували рух по вулиці для мирних мітингувальників та автомобілів Автомайдану. Про це заявив екс-Президент України Віктор Ющенко, повідомляє прес-служба партії "Наша Україна".

На його переконання, активісти мали право вільно пересуватися, в тому числі у бік урядового кварталу, а функція правоохоронців мала би полягати безпосередньо у захисті адміністративних будинків від захоплення.

"Створення барикад правоохоронцями, встановлення автобусів і щитів стало неадекватною відповіддю і радикалізувало настрої людей, які збиралися продемонструвати свою незгоду з ухваленими у парламенті законами антидемократичного спрямування. Мирний характер Майдану порушили непрофесійні дії міліції. Застосування водометів та гранат взагалі має стати предметом розслідування як грубе порушення українського та міжнародного законодавства", - вважає Ющенко.

Він вказав на те, що брак політичного лідерства та відсутність чіткого реалістичного плану дій стало не лише основною проблемою для збереження авторитету опозиції, але і радикалізувало учасників Майдану.

"Люди так і не почули конкретних пропозицій виходу з ситуації. На тлі повного ігнорування владою будь-яких вимог Майдану та фактично проголошення його поза законом як через судові заборони, так і через ухвалення пакету нових законів, Майдан вдався до останнього засобу - відкритого радикального опору. В авангард вийшли найбільш радикальні групи", - наголосив Ющенко.

Він закликав до негайного початку діалогу між владою та опозицією, а також припинення насильства проти мирних громадян.

"Політичні переговори мають стати способом виходу із ситуації як тактично - для сьогоднішнього дня, так і з точки зору стратегічних вимог українських громадян. Перемога вулиці, перевага сили у протистояннях можуть стати першим епізодом громадянської війни. В жодному разі такий сценарій не має бути реалізований", - вважає Ющенко.