ua en ru

Ющенко: Все, що відбувається з першого дня на Майдані, - це антиросійські послання

Екс-Президент України Віктор Ющенко заявив, що все, що відбувається з першого дня на Майдані Незалежності у Києві, це антиросійські послання.

Екс-Президент України Віктор Ющенко заявив, що все, що відбувається з першого дня на Майдані Незалежності у Києві, це антиросійські послання. Про це Ющенко сказав в інтерв'ю телеканалу CNN, повідомила прес-служба "Нашої України".

За словами Ющенко, основне питання, яке було сформульовано на українському Майдані - це реалізація європейського політичного курсу країни.

"Це формування зони вільної торгівлі з ЄС, це дорожня карта по безвізовому режиму. Це повернення до політики демократії і свобод. Це головне, заради чого розпочався майдан підтримки такої політики 21 листопада минулого року і 29 листопада - Майдан протесту, який вимагав після Вільнюського саміту до цієї політики", - сказав заявив Ющенко.

Він зазначив, що пауза у діалозі Євросоюзу та України дає можливості російській стороні реалізувати план "колонізації України, включаючи майбутню угоду при Митний союз і угоду про євразійський простір". "Це два кроки, які залишилося зробити російській стороні, щоб Україна повернулася у лоно колонії неоімперської російської політики", - вважає Ющенко.

"Все, що відбувається з першого дня на Майдані - це антиросійські послання. Це послання до Європи. І те, що відбулося в грудні, коли влада повернула з європейської дороги і пішла на прийняття пакету азійської політики, включаючи домовленість про 15 млрд дол. фінансової допомоги Україні і знижку на газ і таке інше, це Переяславська угода-2. Понад 300 років назад була підписана приблизно така ж політична угода яка забрала у нас суверенітет і незалежність на три століття", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що саме різка відмова від європейського курсу вивела людей на Майдан у листопаді минулого року.

"Я хотів би, щоб Європа сьогодні відчувала, що це її обов'язок, що європейська політика повинна бути активною, що європейська місія повинна працювати в Україні не один день не два і не тиждень. Це надзвичайно важливе для спокою континенту, для демократії континенту питання", - вважає Ющенко.